• facebook
  • instagram

ШТА МОГУ ДА УПИШЕМ ПОCЛЕ ГИМНАЗИЈЕ?

OПШТИ CМЕР

(30 учениĸа)

– медицина,

– фармација,

– математиĸа,

– информатиĸа, IТ технологије,

– хемија, физиĸа, биологија,

– туризам,

– елетротехниĸа, машинство,

– грађевина, архитеĸтура, еĸономија,

– енглесĸи језиĸ, ĸњижевност, францусĸи језиĸ, немачĸи језиĸ,

– право, историја, географија,

– филозофија, социологија,

– менаџмент,

– ДИФ, уметност, музичĸа аĸадемија,

– доĸтор ветеринарсĸе медицине

– учитаљски факултет

– психологија, педагогија

– примењена уметност, графички дизајн…


Зашто уписати Гимназију

Гиммназија је тип школе која има најузвишенији задатак: да ученицима пружи квалитетно образовање, да их припреми за што успешнији упис на жељене факултете и за подједнако успешно студирање. Радне навике, широко знање, одговорност и студиозност су оно што је заједничко гимназијама и факултетима. Одувек су гимназије биле најсигурнији пут ка стицању академског звања.

 
Од 2022. године, уместо садашње матуре и полагања пријемних испита на факултетима, уводи се државна матура, чији број бодова  ће бити саставни део рангирања приликом уписа на све факултете. Детаљније се о томе  можете информисати на линку: https://matura.edu.rs/.

Након гимназијске (тј.опште) матуре, врата свих факултета су ученицима отворена.
Ученици гимназија су у предности јер могу да конкуришу било на ком факултету, док се ученици средњих стручних и уметничких школа могу опредељивати само за високообразовне установе из своје области.

Гимназија је одличан избор и за све осмаке који још нису сигурни у своје афинитете и чиме би се у животу бавили. У току четворогодишњег школовања имају прилике да се пронађу и одлуче. Мајданпечка гимназија је вишеструко успешна школа. Осим изузетних резултата на такмичењима и током самог школовања у Гимназији, преко 85% ученика из генерације уписују жељене факултете, углавном као буџетски студенти, а неретко и на високим позицијама на ранг-листама.


ПОЛОЖИМО ОВАЈ ИСПИТ ЗРЕЛОСТИ

Школске 2023/2024.године,уводимо јединственe испите на крају средњег образовања

Државну матуру уводимо да бисмо побољшали образовни систем, кроз боље средње образовање. Мерљиви резултати са матурских испита показаће нам где и шта да мењамо.
То је дугорочан циљ и нећемо га постићи прве године. Али већ прва генерација која полаже државну матуру осетиће велики бољитак. На пример:

Ако желиш да студираш
… нећеш морати истовремено да се спремаш за два велика испита – матурски испит и пријемни испит за факултет – и то баш онда кад учиш да стекнеш што боље оцене на крају средње школе. Успешно положена матура ће ти на многим факултетима бити довољна за прелаз на високо образовање. Само неки факултети ће задржати и додатне испите, ради провере посебних способности кандидата.

Ако припадаш првој генерацији матураната државне матуре
… нећеш морати да, уз редовну наставу у завршној години средње школе, савладаваш и знања предвиђена за старији узраст – неће бити потребе да се на неким факултетима на пријемним испитима проверава факултетско знање, као показатељ занимања кандидата за упис; изборни предмети које положиш на матурским испитима биће јасан показатељ твог занимања и знања.

Ако желиш да студираш неки популаран факултет
… нећеш морати да се пријавиш за више студијских програма или у више градова, уз бојазан да се нећеш уписати – биће довољно да на својој листи жеља наведеш студијске програме који те занимају и да оствариш број поена потребан за неки од њих.

Ако немаш новца, а желиш да се пријавиш за пријемни испит за факултет
… нећеш остати без прилике да упишеш факултет и да развијаш своја знања и таленте и даље учиш оно што те занима, јер ће полагање државне матуре бити бесплатно за све ученике.
Ако живиш ван универзитетских центара…
… и припремна настава за популарне факултете ти није једнако доступна као онима који живе у тим градовима, то више неће бити ограничење за тебе, јер ћеш се на даље школовање уписивати на основу показаног знања, а не захваљујући адреси становања.

Ако вредно учиш
… моћи ћеш да рачунаш да ће ти знање показано на матурским испитима обезбедити упис на факултет, јер ћеш знати да се на све ученике у свим школама примењују иста мерила и да ће се свуда једнако вредновати знање, а туђе везе и варке неће утицати на твоје шансе.
Ако имаш пропусте у знању
… то је вероватно резултат тога што не учиш редовно, јер не верујеш да ће ти то само то обезбедити успех на завршном испиту и упис на факултет. Државна матура вредноваће школско знање ученика из свих година средњег школовања – и ништа друго. Дакле, биће довољно да редовније обнављаш школско градиво и да се тако самостално спремиш за матуру, најбоље што можеш.

Ако желиш да студираш неки посебно захтеван факултет
… биће потребно да се одлично спремиш за матурске испите; да их успешно положиш и да тако повећаш себи шансу за пријем на жељени факултет; све високошколске установе где се тражи нека посебна способност траже и висок просек оцена и резултата на завршним испитима, то знаш: али сада ћеш знати и да су сви ученици који теже истој школи по знању рангирани праведно.

Ако спадаш у генерацију млађих ученика
… имаћеш временом реалан увид у рад школа и моћи ћеш боље да планираш школовање и свој даљи развој.

Ако сте родитељ ученика средње школе
… нећете морати да плаћате трошкове припремне наставе и полагања вишеструких пријемних испита. Ваше дете ће својим радом и залагањем моћи да избори жељени резултат на државној матури, потребан за упис на факултет ком тежи.

Државна матура побољшава средње образовање већ тако што уједначава мерила за проверу знања у свим средњим школама. Истовремено и у истим условима, утврђује шта су и колико ученици научили од онога што су у средњем образовању учили. Реч је о екстерном вредновању рада школских установа.
Из резултата које одређена генерација ученика оствари на државној матури биће могуће уочити и неке недостатке и неке добре праксе. На основу тога, моћи ће да се подешава начин рада у појединим школама и у образовном систему уопште.


POŠTOVANI RODITELJI BUDUĆIH PRVAKA,

ZAŠTO JE VAŽNO DA VAŠE DETE UPIŠE GIMNAZIJU „MILE ARSENIJEVIĆ-BANDERA“?

Dete vam ove godine polazi u prvi razred srednje škole i već vas hvata panika? Opravdano!

Kvalitet nastave direktno utiče na socijalno ponašanje i intelektualni razvoj dece. Zato je važno da mu obezbedite najbolje gimnazijsko obrazovanje i to zato što:

– u Gimnaziji se postavljaju temelji, stvara navika i razvija ljubav i pozitivan odnos prema školi, učenju i profesionalnom razvoju uopšte. Tada se razvija sklonost ka celoživotnom usavršavanju;

– godišnji napredak u učenju koji se ostvari u periodu školovanja u Gimnaziji daleko je veći nego napredak u svim kasnijim godinama;

– deca u Gimnaziji prednjače u sticanju opšteg obrazovanja i formiranju vrednosnog sistema koji predstavlja jasnu predikciju njegovog školskog i profesionalnog uspeha u budućnosti;

– iako smo ostali verni tradicionalnim vrednostima, metodički je naša nastava inovativna i unapređena na više načina. Časovi su kreativni i interdisciplinarni i obogaćeni edukativnom tehnologijom kako bi deca od početka naučila da povezuju znanja iz različitih oblasti i razvila pozitivan odnos prema nastavi;

– pored usvajanja novih znanja, učenici imaju priliku i da otkrivaju i razvijaju svoje talente, druže se i šire vidike kroz širok program sekcija u školi, sportske i rekreativne aktivnosti, kao i posete različitim kulturnim događajima, učešća u interkulturalnim i međunarodnim razmenama;

– ljubav i posvećenost, profesionalizam,  kreativnost, ljudskost, dobra komunikacija, prijatna atmosfera na odmorima, sigurnost i bezbednost učenika doprinose da ova škola bude drugačija i PRAVI  IZBOR ZA VAŠE DETE.

Ove školske godine upisujemo 30 učenika, jedno odeljenja opštog smera;

Nudimo paket izbornih programa kao što su jezik, mediji i kultura, primenjene nauke, zdravlje i sport i umetnost i dizajn,pojedinac,grupa i društvo;

Razvijamo jezičke kompetencije na četiri strana jezika: latinskom, engleskom, francuskom i ruskom jeziku;

Učestvujemo u raznovrsnim projektima i time negujemo timski duh, koji je važan za budući posao;

Dobri smo sportisti, matematičari, jezičari, biolozi, hemičari, istoričari, umetnici, o čemu svedoče plasmani i uspesi na republičkim i međunarodnim takmičenjima;

Pohađamo  Regionalni centar za talente i nadamo se da ćemo jednoga dana promeniti svet nekim svojim izumima;

Širimo kulturu, prijateljstvo, učimo da plešemo, profesionalno se usmeravamo, negujemo identitet i tradiciju dugu 57 godina.

OVO SU SAMO NEKI RAZLOZI KOJI ĆE VAS MOTIVISATI DA VAŠA DECA BUDU UČENICI GIMNAZIJE, A OD NJIH ZAVISI DA LI ĆE ISPISATI NEKE NOVE LISTOVE KNJIGE KOJE ĆE OSTAVITI BUDUĆIM POKOLJENJIMA!

DOBRO DOŠLI!

Poštovani gimnazijalci i budući gimnazijalci,uloga kojoj smo potpuno posvećeni je promocija znanja i obrazovanja kao priprema učenika za suočavanje sa sve kompleksnijim zadacima i problemima koji su potrebni za unapređenje i boljitak društva.

Pružajući stimulativno i miroljubivo okruženje, u uslovima koji su danas u Gimnaziji, nastojimo ostvariti potencijal svakog učenika kako bi uspešno nastavio svoj akademski i životni put.

Entuzijazmom prema prenošenju znanja nastavnici omogućuju učenicima savladavanje gimnazijskog programa, čime se dobija na zaokruženosti znanja i dobroj podlozi, uz istraživanje vlastitih interesa.

Sve što činimo zajedno je u nadi da ćemo doprineti kako učenikovom odnosu prema učenju i radu, tako i  jasnijem i konstruktivnijem sagledavanju društva, i njegovih potreba, čijim članom se uči postati.

Bivši učenici nastavljaju u različitim radnim područjima – ekonomija, informatika, pravo, marketing, šumarstvo, saobraćaj, filozofija, turizam, medicina, sport.

Na mnogim od ovih polja postigli su izuzetne rezultate, ali mi smo mnogo više ponosni na to što su svi postali časni i pošteni ljudi.

Kolektiv Gimnazije